Početna > Konferencije >

Poziv na studentsku manifestaciju:
Studentska bioetička radionica
"Bioetika i religija"
15. Lošinjski dani bioetike
(Mali Lošinj, 15. - 18. svibnja 2016.)

 

Organizacijski odbor Studentske bioetičke radionice poziva sve zainteresirane studentice i studente da se prijave za sudjelovanje na 12. Studentskoj bioetičkoj radionici (SBR) na temu Bioetika i religija, u sklopu 15. Lošinjskih dana bioetike (LDB), a koja će se održati od 15. do 18. svibnja 2016. godine u gradu Malom Lošinju.

Projekt Studentska bioetička radionica već se dvanaest godina održava kao studentska sekcija unutar međunarodne znanstveno-kulturne manifestacije Lošinjski dani bioetike, u gradu Malom Lošinju. Od 2005. godine, SBR organiziraju studentice i studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji sa studenticama i studentima drugih fakulteta u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i u suradnji s organizatorima Lošinjskih dana bioetike (Hrvatsko filozofsko društvo, Hrvatsko bioetičko društvo i Grad Mali Lošinj) te Odsjekom za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Radionica će se održati od 15. do 18. svibnja. 2016. godine u gradu Malom Lošinju.

1. Opis teme: Bioetika i religija
Tema religije (uključujući pitanja o bogu, božanskom, vjerovanju te različitim oblicima institucionalizacije vjere i organiziranja vjernika) oduvijek je intrigirala i zaokupljala čovjeka. Religija i religioznost predmet su i znanstvenog interesa, i to ne samo u religiologiji i teologiji, nego i u brojnim drugim znanstvenim područjima kao što su filozofija, sociologija, antropologija, kulturologija, psihologija, pedagogija, politologija, ekonomija, povijesne i pravne znanosti itd. Međutim, ne radi se samo o humanističkim i društvenim znanostima; doticaj prirodnih znanosti s teološko-religijskim problemima nije tek stvar prošlosti, nego i aktualnih rasprava.

Stoga nas ne treba čuditi da je i bioetika – kao interdisciplinarno područje diskusije o etičkim pitanjima vezanim uz bios i manipulacije životom u znanstveno-tehničkoj epohi – usko povezana s religijom. Dakako, to ne znači da je bioetika nužno obilježena „konzervativno-kršćanskom dogmom o svetosti života“ i sličnim religioznim pogledima, kao što se još uvijek često (a pogrešno) ističe. S druge strane, ne može se nijekati da su „očevi bioetike“ veliku pažnju poklanjali religioznosti. To su, prvenstveno, Nijemac Fritz Jahr od 1920-ih nadalje i Amerikanac Van Rensselaer Potter od 1970-ih nadalje, te neki od „pionira bioetike“, poput Alberta Jonsena i Josepha Fletchera, kao i oni mislitelji koje se danas smatra „kultnim figurama“ bioetike, od Franje Asiškog, preko Alberta Schweitzera, do Hansa Jonasa, a onda i drugih autora koji su važni za utemeljenje, oblikovanje i usmjeravanje bioetičkog diskursa.

U svakom slučaju, inzistiranje na religijskim i teološkim elementima te distanciranje od religijskog i teološkog neizbježne su teme u bioetičkoj teoriji i praksi, bilo da se govori o biomedicinskoj ili pak ekološkoj dimenziji bioetike. Gotovo da nema bioetičke teme u kojoj se – ako nam je stalo do principa pluriperspektivnosti, odnosno uvažavanja, uključivanja i dijalogiziranja različitih znanstvenih i ne-znanstvenih perspektiva – religija ne pojavljuje kao važan faktor. Na temelju svega dosad navedenog, postavlja se zadatak da se ozbiljno promišlja odnos bioetike i religije, odnosno da se, i načelno, ali i s obzirom na konkretne dileme, razmatra svjetonazorske, teorijske i društveno-političke aspekte religije u polju bioetike.

Time je opisana osnovna namjera Studentske bioetičke radionice „Bioetika i religija“, u kojoj se očekuju doprinosi različitih znanstvenih i ne-znanstvenih područja te različitih svjetonazora.

U nastavku poziva nalazi se popis tema koje možete obraditi za svoja izlaganja. Možete se prijaviti s nekom od tema koja se nalazi na popisu koji slijedi, s temom koja je proizašla iz neke od niže navedenih tema ili s posve novom, originalnom idejom.

Vjera, religija, teologija – razlikovanje fenomena,
Odnos spiritualnosti i religije,
Religija i teologija u svjetlu bioetičkog pluriperspektivizma,
Sveti Franjo Asiški, Albert Schweitzer i Fritz Jahr kao oslonci kršćansko-teološki fundirane bioetike,
Teocentrizam, antropocentrizam i biocentrizam u teološkoj perspektivi,
Teološki doprinosi u etici i bioetici,
Različita lica kršćanstva: katoličanstvo, protestantizam i pravoslavlje,
Bioetička pitanja u perspektivi katoličke teologije,
Bioetika u perspektivi protestantske teologije.

2. Kako se prijaviti?

Postoje dva oblika sudjelovanja na Studentskoj bioetičkoj radionici, svaki s pripadajućim načinom prijave:

a) Sudionici s izlaganjem

Sudionici zainteresirani za sudjelovanje s izlaganjem trebaju poslati ispunjen obrazac za prijavu te naslov i sažetak izlaganja (od 500 do 700 riječi) na hrvatskom, srpskom, crnogorskom ili bosanskom odnosno bošnjačkom jeziku, ovisno o državi iz koje dolaze. Sudionici iz Makedonije, Slovenije i drugih govornih područja mogu svoj rad prijaviti i na engleskom jeziku. Također, u sažetku izlaganja obavezno je priložiti najmanje dvije reference.

b) Sudionici bez izlaganja

Studenti zainteresirani za sudjelovanje bez izlaganja trebaju poslati samo ispunjen obrazac za prijavu.

Krajnji rok za prijavu je 31. ožujka 2016.

Prijavu treba poslati na e-mail adresu: bioethics.students@gmail.com

SVI sudionici, s izlaganjem ili bez njega, oslobođeni su plaćanja kotizacije

Detaljnije informacije o temi Radionice, te pozivnicu i obrazac za prijavu možete pronaći na
http://www.sbrlosinj.wix.com/radionica

3. Prijevoz i smještaj
Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu određenom će broju studenata filozofije nastojat osigurati sredstva za trodnevni hotelski smještaj s punim pansionom u Malom Lošinju.

Organizacijski odbor osigurat će organizirani prijevoz autobusnom linijom Zagreb – Mali Lošinj, dok putne troškove svaki sudionik pokriva sam. Troškove prijevoza procjenjujemo na iznos od 350,00 kn, uz napomenu da oni, ovisno o autobusnoj kompaniji, mogu biti nešto veći ili manji.

Iako će Organizacijski odbor pokušati osigurati besplatan smještaj za što više sudionika s drugih odsjeka i fakulteta, sudionici će morati biti spremni sami se pobrinuti za plaćanje smještaja u Malom Lošinju. Troškovi trodnevnog smještaja s punim pansionom u hotelu »Aurora« kreću se oko 1200,00 kn (oko 157 eura) po osobi.

U proljeće 2017. godine predviđa se izdavanje zbornika studentskih radova pod nazivom Bioetika i religija. Studenti voljni proširiti i dodatno elaborirati svoja usmena izlaganja te ih publicirati u obliku pisanih radova, moći će ih dostaviti na adresu bioethics.zbornik@gmail.com do 31. srpnja 2016. godine. Sudionici bez izlaganja su, također, pozvani obraditi željenu temu i publicirati je u Zborniku.

Programska publikacija prošlogodišnjih "Lošinjskih dana bioetike", unutar koje se nalazi program jedanaeste Studentske bioetičke radionice, dostupna je na sljedećem linku:
http://www.hrfd.hr/documents/ldb-2015-publikacija-cijelo.pdf

Za sve upite i nejasnoće vezane uz SBR slobodno nam se obratite na već spomenutu e-mail adresu Organizacijskog odbora: bioethics.students@gmail.com

Radujemo se budućoj suradnji,
Organizacijski odbor Studentske bioetičke radionice

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu